24 Ocak 2013 Perşembe

Basit bir C programının Yapısı

Burada toplama işlemi yapabilen basit bir c programı yazılı. Kısaca bir C programı için gereken bazı olmazsa olmazlar vardır.Bu yazıda bunlardan biraz bahsedeceğim.








 Program birbirinden bağımsız olan fonksiyonlardan oluşur. #include ise bu programın kapsayacağı fonksiyonların tanımlarının ne iş yaptığının bulunduğu kütüphaneyi bildirir.  


<stdio.h>  (standart input output) burda bizim önemli kütüphanelerimizden biridir. programda girdiler ve çıktıların program tarafından tanınmasını sağlar

hemen ardından int main () fonksiyonu programın ana fonksiyonudur.yazmak istediğimiz komutlar bu fonksiyonun için yazılır.



  ** bu örneğimizde scanf(),printf(), x=a+b (atama işlemi), system("pause"),return(0) gibi komutlar kullanılmış.en son program derlenip çalıştırırlır istenilen girdiler yapılır ve çıktısı alınır.

   !!!!Özetlersek bir ön işlemci direktifi (#include gibi), bir kütüphane (<stdio.h > gibi),birde main fonksiyon basit bir C programı yazmak için yeterlidir.


  Fonksiyonun içi için her satırda komutların sonları ";" işaretiyle bitmelidir ve bu komutlar {  }  sembolu arasına yazılmalıdır, en son return (0) ile fonksiyon bitirilir. 



return(0) Genellikle, return (0) C programını Int main (int argc, char argv) olarak başlatıldıktan sonra sonlandırmak için kullanılır. return parametreler programa girsin ve değerler programdan geridönsün diye yazılan bir komuttur. 0 değeri programın doğru bir şekilde sonuçlandığı şeklindedir. 1 veye diğer tam sayı değerleri programın bir hata ile sona erdiğini manasına gelir.


" /*   */  " sembolleri arasına girilen veriler yorumdur. programın okunabilirliğini arttırmaya yönelik kullanılır. Yazılan programda programın işleyen yapısına bir etkisi bulunmaz.


system("pause"):Aslında bu komut yazılmasada bu program çalışır. Fakat öyle hızlı çalışır ki çıktıları ekranda hızlı bir şekilde açılıp kapanan bir pencere görürsünüz belkide göremezsiniz :)).  Bu komut  bir dahaki "enter" tuşuna basılana kadar o açılan pencerenin ekranda kalmasını ve bizim programın çıktılarını görmemizi sağlar.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder